Fingerspitzengefühl

Het succes van Paula’s Choice in Duitsland!

By November 2, 2015 One Comment

Regelmatig interviewen we een van onze klanten en vragen we naar hun ervaringen op de Duitse markt. Hoe gaat het op de Duitse markt en hoe heeft Fingerspitzengefühl daar een rol in gespeeld? Deze keer praten we met Janine Tillema, CEO van huidverzorgingsmerk Paula’s Choice Europe.

Paula’s Choice

Paula’s Choice: het huidverzorgingsmerk van Paula Begoun. Wat twintig jaar geleden in Amerika begon met het boek ‘Don’t Go to the Cosmetics Counter Without me’, groeide uit tot een gerenommeerd huidverzoringsmerk. Paula’s Choice staat bekend om de effectieve ingrediënten. “Alleen die ingrediënten worden gebruikt waarvan de werkzaamheid is beoordeeld aan de hand van gepubliceerde openbare onderzoeken”, vertelt Janine.

Paula’s Choice Europe

Janine Tillema is de CEO van Paula’s Choice Europe. In 2003 las Janine het boek van Paula Begoun en daar begon het allemaal mee. Ze wilde de producten die Paula had ontwikkeld wel eens proberen, maar ervoer veel moeite en extra kosten bij de verzending vanuit Amerika. Toen de producten eenmaal in Nederland bezorgd werden en ook nog eens ontzettend goed bleken te werken, dacht Janine: “Dit kan gemakkelijker!” Ze besloot Paula Begoun een brief te schrijven met de vraag of Paula’s Choice ook naar Europa kon komen. Als reactie kreeg ze de kans om het zelf te verwezenlijken. Paula’s Choice Europe was geboren.

Ze begon klein in 2005 met alleen een Engelstalige website en langzamerhand kwamen er andere talen bij. In 2008 startte ze met de Duitse versie, de Nederlandse volgde een jaar later.

Paula Choice model 002

Paula’s Choice Deutschland

De Duitstalige website van Paula’s Choice werd in eerste instantie echter niet ondersteund door online marketingactiviteiten of een Duitse mailing. “Er was wel iemand die de nieuwe productbeschrijvingen vertaalde, maar van Duitse AdWords of een Duitstalige klantenservice was helaas nog geen sprake”, vertelt Janine. “Duitse klanten moesten nog dus steeds een Nederlands nummer bellen en werden in het Engels te woord gestaan.” Janine merkte al snel dat haar nieuwe klanten het niet prettig vonden niet in het Duits geholpen te kunnen worden.

Het was tijd om met een bedrijf in zee te gaan dat haar hiermee kon helpen. Via de Nederlands-Duitse Handelskamer kwam Janine in contact met Fingerspitzengefühl. De diensten van FSG bleken naadloos aan te sluiten bij de vraag van Paula’s Choice. “Vooral het feit dat Ruurd (de oprichter) zelf een Nederlander is, is een voordeel”, vertelt Janine. Volgens haar is een goede communicatie erg belangrijk. “Ruurd kan dankzij zijn Nederlandse achtergrond zaken, die vanzelfsprekend zijn in Duitsland, opvallend vinden, omdat hij beschikt over de kennis van beide culturen. Deze kennis wordt bij Fingerspitzengefühl ingezet als een perfecte brugfunctie tussen Duitsland en Nederland!”

 

De kennis van beide culturen wordt bij Fingerspitzengefühl ingezet als een perfecte brugfunctie tussen Duitsland en Nederland!

 

Paula’s Choice en Fingerspitzengefühl

Bij de start van de samenwerking werd niet alleen de website, het taalgebruik en de tone of voice onder de loep genomen, maar ook juridische zaken (zoals een Impressum en een Datenschutz) kwamen uitgebreid aan bod. Natuurlijk kon een Duitse klantenservice niet ontbreken. “Wat voor ons opvallend was, was dat op het moment dat op de Duitstalige website van Paula’s Choice een Duits adres en telefoonnummer verscheen, de orders vanzelf toenamen! Dit zelfs zonder enige Duitse online marketingactiviteiten.” vertelt Janine.

Wat Janine een groot voordeel vindt van het werken met Fingerspitzengefühl is de volledigheid van de diensten. “Anders had ik voor alle werkzaamheden vier of vijf aparte partijen in de arm moeten nemen. Zelfs het Duitse PR-bureau wordt door Fingespitzengefühl aangestuurd. Hier hebben wij van Paula’s Choice dus geen zorgen over.”

Fingerspitzengefühl doet ook alle social media en het blogger management voor Paula’s Choice Deutschland. Janine ziet veel teamwork tussen het Nederlandse en Duitse social media team. “Het Duitse team weet welke feestdagen en evenementen belangrijk zijn in Duitsland. Je denkt dit als Nederlander wel te weten, maar dat valt toch tegen.” Zo werd er voor de samenwerking met FSG een generieke e-mail naar alle landen gestuurd. Tegenwoordig wordt daar echter goed op gedifferentieerd: een e-mail over speciale Koningsdag aanbiedingen ontvangen alleen de Nederlandse klanten, terwijl Duitsers een actie op 1 mei kunnen verwachten. “Als je wilt groeien in een ander land, moet je echt een lokaal team hebben”, pleit Janine.

 

Als je wilt groeien in een ander land, moet je echt een lokaal team hebben!

 

Verschillen tussen Duitsland en Nederland

Tussen de aankopen van Nederlanders en onze oosterburen ziet Janine verschillen. “De Earth Sourced-producten doen het erg goed in Duitsland. Deze producten bevatten alleen natuurlijke ingrediënten en ook de verpakkingen zijn 100% geschikt voor recycling.” Wij van Fingerspitzengefühl vragen ons af: ‘Is dit toeval?’ In onze white paper is namelijk te lezen dat Duitsers erg duurzaam en milieubewust zijn.

Een selectie van Paula“™s Choice producten

Een selectie van Paula’s Choice producten

In Nederland is Paula’s Choice op enig moment overgegaan op het aanspreken van de doelgroep met ‘jij’. In Duitsland ligt dit onderwerp over beleefdheid echter wat gevoeliger en Fingerspitzengefühl heeft er dan ook voor gekozen om alleen op social media van Paula’s Choice ‘Du’  te gebruiken. “Social media zijn namelijk platformen waar interactie ontstaat en dat gebeurt beter wanneer de doelgroep op een informele manier benaderd wordt”, legt Anna Martinez, social media manager van Paula’s Choice Deutschland  uit.

Duitsland wordt vaak onderschat, mensen verwachten niet dat de cultuur zo anders is. Het lijkt namelijk zo dichtbij. ‘We komen er vaak genoeg en de taal beheersen we ook wel een beetje’  wordt regelmatig gedacht. Janine zegt hier echter op: “Het is echt niet zo eenvoudig. Gelukkig heb ik Fingerspitzengefühl gevonden en geloofde ik in het FSG-model. Deze woorden hebben zich ook bewezen in daden. Wij waren nooit zo ver gekomen in Duitsland als we niet met Fingerspitzengefühl waren begonnen.”


 

Ben jij benieuwd waar de kansen voor jouw bedrijf in Duitsland liggen? Neem dan  contact  met ons op!

Gijs

Author Gijs

More posts by Gijs

Join the discussion One Comment

Leave a Reply