Blog
Duitse vervoersindustrie wordt wakker geschud

Autodeeldiensten zijn geen nieuw concept, dat moge geen verrassing zijn. De rode auto’s van Greenwheels zijn al aardig wat jaren zichtbaar in het Nederlandse straatbeeld en ook het Duitse Car2Go is tegenwoordig in Amsterdam beschikbaar. Maar Duitsland loopt met deze diensten een stapje voor en daar zijn de autodeeldiensten slechts één onderdeel van de manier waarop de vervoersindustrie wordt wakker geschud.

Autodeeldiensten

De groei van autodeeldiensten in Duitsland is er eentje voor in het boekje: in 2009 reden in Duitsland nog zo’n 3.200 auto’s rond, in 2016 zijn dat er 16.100, een groei van 403%.
Ook de animo groeit flink, in januari dit jaar waren er in Duitsland 1.26 miljoen mensen ingeschreven als lid van een autodeeldienst, 220.000 meer dan vorig jaar.

Meer dan 11 autodeeldiensten zijn actief in Duitsland, waarvan DriveNow en Car2Go verreweg het grootste zijn, met respectievelijk 800.000 en  640.000 leden. En dat is waar het interessant wordt, de cijfers spreken uiteraard voor zich maar achter Car2Go en DriveNow zitten grote automerken, namelijk BMW en Daimler. Als lid van deze autodeeldiensten rijd je op je dooie gemak in een van hun Mini’s, Smarts of BMW’s wat voor die merken resulteert in een extra van 1,4 miljoen gebruikers. Deze hebben weliswaar (nog) geen eigen auto gekocht, maar na goede ervaringen met de auto’s van de deeldienst, aan welk merk zullen zij als eerste denken als ze een auto willen kopen? Juist!

En natuurlijk is dat het meest rooskleurige scenario, maar zelfs als men niet op zoek is naar een auto, verdienen beide diensten nog veel aan de gebruikers.

Scooterdeeldiensten

Naast het delen van auto’s zijn ook scooterdeeldiensten een toenemende trend in Duitsland. Sinds vorig jaar zijn er meerdere startups verschenen die het delen van scooters aanbieden. Zo is de Berlijnse startup eMio vorig jaar begonnen met het delen van scooters en telde het in korte tijd 150 scooters en 6.000 gebruikers.

Nog een grote speler op de Berlijnse markt is Coup. De dienst is ontstaan uit een samenwerking tussen Bosch en Taiwanees scooterdeelbedrijf Gogoro. Coup is sinds dit jaar in Berlijn aanwezig en heeft op dit moment 200 scooters in de stad rondrijden. Dit maakt het bedrijf een groot concurrent van eMio.

Naast eMio en Coup in Berlijn kent Duitsland nog een aantal scooterdeeldiensten. Zo is er de in München geboren dienst Unu, die nu in meerdere Duitse steden beschikbaar is, Jaano in Hamburg en Amberscoot in Cologne, Essen, Duisburg en Gelsenkirchen.

Busreizen

In Duitsland is het een vraag die steeds vaker wordt gesteld: voor een weekendje weg, ga je dan met de Deutsche Bahn of neem je een busdienst? In Nederland hadden deze diensten tot vorig jaar nog een vrij stoffig imago, toch komt daar ook (mede dankzij de Duitse spelers) een verandering in.

Idealer kan het ook bijna niet: stap in Berlijn in een bus – met wifi – en 3 uur later ben je in Hamburg. Als er geen files zijn uiteraard. Groot voordeel van deze reis ten opzichte van de trein is vooral de prijs, maar combineer het met wifi, geen tussenstops en goede verbindingen die meerdere keren per dag rijden (waaronder ‘s nachts) en er is bijna geen argument meer voor om met de trein te gaan.

Flixbus is aanvoerder van de busreizen in Duitsland en heeft meer dan 80% van de markt in handen na overname van o.a. Postbus en MeinFernbus.

Trein

Ondenkbaar in Nederland: een startup gaat de concurrentie aan met de NS. Maar in Duitsland is dit echt gaande. De startup Locomore rijdt met een oude, opgeknapte trein dagelijks de vaste route Berlijn – Stuttgart. Voor een klein bedrag kan je tickets boeken in een door jou gekozen wagon, deze variëren van familie-wagons tot stilte-wagons.

Taxi

De taxi-wereld ligt al aardig wat jaren op z’n kop. De komst van Über heeft hier niet bepaald een positieve uitwerking op gehad en het grote aantal taxidiensten heeft in, voornamelijk, de grotere steden de prijzen aardig de kop ingedrukt.

De laatste telg op de Berlijnse straten is Allygator. Deze startup heeft op slimme wijze een shuttledienst opgezet. Meerdere taxibusjes rijden door Berlijn en voor een bedrag van 50ct per persoon kan je van punt A naar punt B gebracht worden. Enige catch? Er kunnen meerdere passagiers onderweg instappen. Maar voor wie is dat een probleem met zo’n bodemprijs? Voor de investeerders waarschijnlijk, en stiekem zetten wij onze vraagtekens bij de levensduur van deze startup maar een tof initiatief is het zeker!

Eva

Social Media Manager

28 February, 2017
Share This