Blog
Starten in Duitsland: Amazon

Het starten op de Duitse markt kan in verschillende fases. Als het openen van een eigen webshop nog een stap te ver is, kan het raadzaam zijn te beginnen met een shop-in-shop constructie.

Een goed voorbeeld van een online shop-in-shop is Amazon, een erg grote speler op de Duitse markt. Maar liefst 51,1% van de Duitse bevolking heeft wel eens iets op Amazon.de gekocht. Hiermee is de marktplaats veruit de meest populaire webwinkel onder de Duitse bevolking. Vooral wanneer je nog niet zeker weet of jouw product aanslaat bij je nieuwe, Duitse doelgroep, is het openen van een Duitse shop-in-shop een handige zet om jouw product aan de markt te introduceren.

Amazon

Er zijn verschillende shop-in-shops voor de Duitse, online markt, maar Amazon is de grootste. De Duitse consument heeft er vertrouwen in dat Amazon een hoge kwaliteit biedt, zowel als het gaat om de website, als de producten die verkocht worden. Dit is een eigenschap die Duitsers hoog in het vaandel hebben staan. Om deze kwaliteit te waarborgen, biedt Amazon verkopers de mogelijkheid om naast het kanaal, ook de logistiek in handen te nemen.

Starten Duitsland Amazon

Rozengeur en maneschijn

Het betreden van de Duitse markt via Amazon kent veel voordelen, maar natuurlijk niet alles wat blinkt is goud. Zo zijn er uiteraard regels waar je je als verkoper aan dient te houden. Amazon heeft een goede vertrouwensband met de consument. Om zijn goede positie in de markt te behouden, is het erg belangrijk voor het bedrijf dat deze band gewaarborgd blijft. Het is daarom niet mogelijk klakkeloos allerlei producten via de website te verkopen; bij het inzetten van Amazon stelt de webshop eisen aan haar internationale verkopers. Zo dien je aan Amazon duidelijk te maken waar de producten vandaan komen en hoelang het duurt voordat een pakketje verzonden wordt.

Ook is het starten van een shop-in-shop op Amazon uiteraard niet gratis. Hoewel het behoorlijk goedkoper is dan het opzetten van een eigen webshop, zit er toch een bepaalde investering aan vast, namelijk het abonnement dat je afsluit bij het opzetten van jouw pagina. Amazon biedt twee abonnements-opties voor het verkopen van producten: één op maandbasis met een vast bedrag en de andere per verkocht product.

Voor de ondernemer met een kleine portemonnee of die nog niet zeker weet of er in Duitsland vraag is naar het product dat hij aanbiedt, kan Amazon een goede eerste stap zijn. Het vergt al met al weinig investering en is een betrouwbaar platform waar de Duitse consument het volste vertrouwen in heeft.

Handmade

Aan het standaardaanbod van het verkopen van artikelen heeft Amazon ook een mogelijkheid voor de creatieve ondernemer toegevoegd, namelijk Handmade at Amazon. Via het platform is het mogelijk om zelfgemaakte producten te verkopen. Het grote voordeel aan Handmade is dat de aangeboden product uniek zijn, wat zorgt voor een lage prijsconcurrentie.

In de Verenigde Staten is Handmade at Amazon al een slaand succes: in het afgelopen jaar is het platform maar liefst vijfvoudig gegroeid. Op de Amerikaanse versie worden momenteel zo’n 500.000 producten aangeboden, in tien verschillende productcategorieën. Met deze groei lijkt het erop dat Handmade wel eens een grote concurrent van Etsy kan worden. De wereldwijd populaire doe-het-zelf webshop Etsy biedt naar eigen zeggen momenteel plaats voor zo’n 1,7 miljoen verkopers, die samen rond de 40 miljoen producten aanbieden.

Sinds september is Handmade by Amazon beschikbaar in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, waar het bedrijf tot en met december 2017 een testperiode uitvoert. Tijdens deze testperiode brengt het bedrijf geen abonnementskosten in rekening, maar vraagt het een bedrag per verkocht product.

 

Overweeg je met jouw webshop de stap naar Duitsland te zetten, maar weet je niet waar je moet beginnen of zie je door de bomen het bos niet meer? Neem dan eens onze gratis whitepaper “Starten in Duitsland” door, waarin alle ins en outs omschreven worden van het starten van een webshop in Duitsland.

Alex

09 March, 2017
Share This