Blog
Fingertip – 46% van de Duitse consument heeft in 2016 iets teruggestuurd

In 2015 was de Duitse online consument al koploper als het ging om het retouren van online gekochte items. Vorig jaar is het percentage Duitsers wat iets terugstuurde zelfs nog meer gegroeid, van 41% naar 46%. Engeland staat met 41% en Nederland met 39% van de online consumenten op respectievelijk plaats 2 en 3.

Het terugsturen van online gekochte producten is in Duitsland van een totaal andere orde geworden sinds Zalando haar retourpolicy zo open heeft gezet. Daar is een ‘Zalando Party’ een waar fenomeen. De fashion webshop biedt gratis verzending aan en terugsturen kan tot 100 dagen na aankoop kosteloos. Voor consumenten wordt het op die manier erg aantrekkelijk grote hoeveelheden kleding in één keer te kopen. En dan gaat het niet om tientallen verschillende kledingstukken maar vaak ook meerdere keren hetzelfde kledingstuk in verschillende maten. Dit gaat vaak gepaard met een flinke mix-and-match-party en dat wat niet past (wat vaak een niet gering percentage is) gaat weer terug.

Eva

Social Media Manager

23 March, 2017
Share This