Blog
Duitser koopt steeds meer boodschappen online

Niet alleen kleding, boeken en meubels worden door Duitsers graag online gekocht, ook voor boodschappen gaan de oosterburen de deur steeds minder uit. Vooral het afgelopen jaar schoot het aantal Duitsers dat online boodschappen deed flink omhoog: tussen 2015 en 2016 groeide dit percentage van 11% naar 19%.

De spelers

HelloFresh is een van de grotere spelers op de Duitse online levensmiddelenmarkt, maar is op jacht naar nog meer marktaandeel. De startup maakte bekend samen te gaan met DPD om het leveren van verse goederen nog gemakkelijker te maken. Als ‘DPD Food’ wil het bedrijf nu concurreren met marktleiders Amazon en Rewe. Ook die Deutsche Post waagt zich sinds 2015 met haar online marktplaats Allyouneed in het wereldje van online levensmiddelen. De online supermarkt biedt meer dan 22.000 artikelen aan en heeft als doel het werkgebied van die Deutsche Post uit te breiden.

Amazon

Zoals het Amazon betaamt, blijft het niet lang weg uit een groeiende markt. Nu de e-commerce in de levensmiddelenhandel in Duitsland nog in de kinderschoenen staat is het voor een bedrijf als Amazon aantrekkelijk om zich in hierin te mengen. Amazon Fresh, in de VS en Londen al beschikbaar, is een onderdeel van het Amazon Prime-lidmaatschap. Via de nieuwe functie kan je op het grote platform de benodigde levensmiddelen en verse boodschappen online inkopen.

Duitsland versus Nederland

Met name 25- tot 44-jarigen doen in Duitsland graag hun boodschappen online. 29% van hen geeft aan in het afgelopen jaar online levensmiddelen te hebben gekocht. In Nederland is dit niet anders: 28,7% van de Nederlanders in deze leeftijdscategorie geeft aan wel eens levensmiddelen online te kopen. Een groter verschil is er te zien bij 65+’ers. Duitse ouderen bestellen een stuk vaker online hun boodschappen; 20% van hen geeft aan het afgelopen jaar online boodschappen te hebben gedaan. Van de Nederlandse ouderen gaat maar 7,5% wel eens het web op voor boodschappen.

AH.nl is op het moment marktleider in Nederland en heeft daarbij ook één van de grootste assortimenten van het land.

De Nederlandse en Duitse e-commercemarkt in levensmiddelen is redelijk vergelijkbaar. De opkomende populariteit biedt veel kansen en dit is dan ook te zien op de Duitse markt. Verwacht wordt dan ook dat het aantal Duitsers dat online boodschappen doet in ieder geval tot 2021 blijft stijgen.

Eva

Social Media Manager

03 April, 2017
Share This