Blog
Duitser dient vaker klacht in dan Nederlander

Dachten we altijd dat Nederlanders grote klagers waren, blijkt uit cijfers van het Europees online geschillenbeslechting toch dat Duitsland Europees koploper is op het gebied van officiële klachten indienen.

Duitse consumenten dienden tot nu toe meer dan 8000 keer een klacht in over Europese organisaties, maar opvallend is dat voornamelijk Duitse ondernemers over consumenten klagen. Meer dan 8700 keer hadden zij iets op Europese consumenten aan te merken. Daarmee mag de Duitser – zowel consument als organisatie – zich momenteel de grootste klager van Europa noemen. Maar met name over zichzelf klagen zij veel. In totaal klaagden Duitse consumenten en ondernemingen meer dan 6200 keer over elkaar. Sowieso steekt Duitsland op dat gebied met kop en schouders boven andere Europese landen uit; Duitsland, Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn de enige landen waarbij de klachten over zichzelf tot in de duizend(en) lopen.

Nederlanders maken aanzienlijk minder gebruik van het klaagplatform. Zo’n 380 keer klaagden we over onszelf, sinds de oprichting van het platform vorig jaar. Hierna klagen we als zowel consument, als onderneming het meest over Duitsland.

De website van de onlinebeschillenbeslechting maakt het voor zowel consumenten als bedrijven mogelijk klachten in te dienen. De website dient als een alternatief voor de rechter, waarbij verschillende onafhankelijke organisaties het geschil oplossen. Met name over kleding, luchtvaartmaatschappijen en ICT-goederen wordt het meest geklaagd op het platform. Verder is de aard van de klachten voornamelijk nationaal. Iets meer dan 64% van de klachten komt momenteel uit het land van herkomst.

Alex

10 May, 2017
Share This