BERLIJN – Londen is nog steeds de nummer 1 startup hub van Europa. Maar hoe lang nog? Berlijn is tech-savvy genoeg om die plek snel over te nemen. En: in de stad stikt het van de avontuurlijke ondernemers. Een extra plus: een kantoor huren in Berlijn, is een stuk voordeliger dan in Londen.

Volgens investeerder Atomico heeft Duitsland het Verenigd Koninkrijk in 2018 zelfs al geëvenaard als het gaat om wie het beste land is om naartoe te verhuizen als je in tech carrière wilt maken. Met de Brexit in aantocht, No Deal variant of niet, zijn steeds meer investeerders bovendien geïnteresseerd in wat inmiddels al ‘Silicon Allee’ wordt genoemd. Volgens de Deutscher Startup Monitor wordt in  Berlijn elke twintig minuten een nieuwe startup opgericht.

Ja, dat lees je goed. Het bedrag opgehaald door Duitse startups brak in 2018 met 3,4 miljard euro alle records. Veertig procent daarvan, zegt data- en softwarebedrijf Pitchbook, ging naar startups in Berlijn. 5,9 procent van het geld werd geïnvesteerd in startups in Hamburg, 18,3 procent ging naar München.

SILICON ALLEE 5 fun facts (bron: Deutscher Startup Monitor)

  • Berlijn’s Kreuzberg, Mitte en Pankow zijn de plekken waar de meeste startups zitten
  • In verhouding met de rest van Duitsland, heeft Berlijn de meeste vrouwelijke oprichters
  • De helft van de startups in Duitsland houdt zich bezig met het ontwikkelen van software
  • De gemiddelde oprichter van een Berlijnse startup is 32,5 jaar oud en heeft een universitaire opleiding afgerond
  • Berlijnse oprichters zijn avontuurlijker ingesteld dan hun collega’s uit de rest van Duitsland; een groot deel heeft al meerdere startups op zijn naam staan

Bron: Deutscher Startup Monitor

2019 laat waarschijnlijk nog een grotere stroom geld zien richting Berlijn. In Berlijn haalde de online bank N26 in 2019 (tot nu toe!) 470 miljoen euro op. De bank is inmiddels 3,5 miljard waard. Allianz X, Tencent en Velar Ventures (mede opgericht door de Amerikaans-Duitse ondernemer Peter Thiel) investeert in N26. Auto1, een online automarktplaats uit Berlijn, haalde dit jaar 460 miljoen euro op bij Vision Fund (SoftBank).

Lokale investeerders zoals Rocket Internet (Delivery Hero, Hello Fresh) stoppen hun geld graag in bedrijven uit eigen stad. In 2016 investeerden lokale VC’s 585 miljoen euro in de Berlijnse tech-scene. In 2018 steeg dat bedrag naar 1,2 miljard euro. Het Berlijnse Cherry Capital maakte deze zomer bekend dat het nog eens 175 miljoen euro in startups wil investeren (nadat het bedrijf eerder onder meer investeerde in Flixbus en online drankleverancier Flaschenpost.)

De grootste uitdaging voor Berlijn, als je het Tom Wehmeier (Atomico) vraagt, is het gebrek aan executives in de stad die de belangrijke posities bij scale-ups kunnen gaan invullen. Hij heeft voor Duitsland twee mogelijke oplossingen: ervoor zorgen dat Duitsers die in het buitenland wonen, terug naar Duitsland komen. En actiever op zoek gaan naar leidinggevenden die bij grotere Duitse bedrijven werken, en hen aanspreken op hun verantwoordelijkheid om te investeren in de Duitse economie. De Europese arbeidsinspectie stelt dat de Europese tech gemeenschap nog ieder jaar met ongeveer vier procent groeit.

Percentage startups in Berlijn in verhouding tot andere grote steden in Duitsland. Bron: Deutscher Startup Monitor.

In Europa is Berlijn de stad die de grootste kans maakt om nog harder te groeien dan dit. Londen, waar in 2018 liefst 5,4 miljard euro werd geïnvesteerd in startups, is de enige stad die nog boven Berlijn uitsteekt. Berlijn laat Amsterdam (274,3 miljoen euro in 2018) en Zurich (263,7 miljoen euro in 2018) ver achter zich. 

Tot nu toe is Berlijn dus de landelijke en Europese belofte die de toekomst en koers van Duitsland kan veranderen. Volgens een van de succesvolste zakenvrouwen van Duitsland, Ann-Kristin Achleitner van TU München, tonen de huidige investeringen dat Duitsland ‘een grote kans heeft’ van zichzelf te laten horen. 

Maar dit is volgens haar nog maar het begin: Duitsland zou wat Achleitner betreft nog veel meer in de toekomst moeten investeren, zei ze onlangs in het Financieele Dagblad. ‘We hebben echt een grote sprong voorwaarts en vooral geduldig kapitaal nodig om te kunnen concurreren met China en de VS.’ 

Dit brengt ons tot de volgende drie conclusies:

  • Steeds meer investeerders komen naar Berlijn om te horen wat voor interessante startups zij mogelijk kunnen ondersteunen. 
  • De grootste uitdaging voor de Berlijnse tech scene is het vinden van de juiste leidinggevenden.
  • Duitsland, met haar traditionele bedrijfscultuur, zou zich meer moeten richten op de mogelijkheid te concurreren met China en de Verenigde Staten.

Benieuwd wat Fingerspitzengefühl voor jouw onderneming kan betekenen? Lees hier meer, of neem contact met ons op